Biodynamische therapie & NARM
Lichaamsgerichte therapie

Alle methoden en technieken waar ik mee werk zijn ontstaan vanuit een diep respect voor de wijsheid van het lichaam. Zowel in haar verdedigingsmechanismen of cooping als in haar vermogen tot zelfregulatie en zelfgenezing

 

Biodynamische therapie is net als de NARM, gebaseerd is op de eenheid van lichaam en geest. Hiertussen vindt een doorlopende subtiele wisselwerking plaats. Als ons iets overkomt, als we iets denken, er iets gebeurt, gebeurt er ook iets in ons lichaam. Soms kan je het warm krijgen van een gedachte, je adem inhouden of je staat stijf van de schrik. In ons lichaam ervaren we onszelf, ons leven, het maakt integraal onderdeel uit van ons systeem. Het lichaam heeft een zelfregulerend en helend vermogen. En een spontane natuurlijke beweging om ons te verbinden met onszelf en anderen.
Tijdens de vroege jeugd en het opgroeien ontwikkelen zich beschermende structuren in lichaam en geest die kunnen uitgroeien tot blokkades. Deze kunnen belemmerend werken in het leven en op het zelfregulerend vermogen van het lichaam.

 

Hoever we ons ook hebben teruggetrokken, afgesloten of geïsoleerd, of hoe groot het trauma ook is dat we hebben opgelopen.

Biodynamische therapie

Bewustwording in het lichaam door middel van ontspanning en massages vormen de basis van de Biodynamische therapie. Contact, compassie en verbinding vormen de essentie.

 

Met de hulp van zachte aanraking worden deze structuren uitgenodigd te smelten. Door de veilige manier van aanraken ontstaat er ontspanning en ruimte voor het bewust ervaren van het zelf. Dit bewustwordingsproces in het lichaam geeft inzicht in de structuren; waar vanuit ze ontstaan zijn en hoe ze zich nu manifesteren. Tegelijkertijd is het een uitnodiging hierin te ontspannen waardoor de structuur kan gaan oplossen.

 

In eerste instantie richt de therapie zich op het plezier; het mag fijn zijn. Dit maakt het gezonde deel wakker en dat vormt de basis waar vanuit het proces zijn weg kan gaan vinden. Naast de traumatische en pijnlijke ervaringen uit het verleden richten we ons juist ook op de goede ervaringen. Deze goede ervaringen vormen de grond om op te helen en door deze ook in het licht te zetten benaderen we de hele mens in plaats van alleen het gewonde deel. Hierdoor wordt het mogelijk om uit te groeien tot een geïntegreerde persoonlijkheid in het hier en nu.

NARM

Een vorm van traumatherapie gericht op relationeel, hechtings- en ontwikkelingstrauma en ontwikkeld door Laurence Heller. Narm werkt met alle overlevingsstijlen waarmee we onze vroegste en vroege pijnlijke ervaringen op de achtergrond houden maar die ook zoveel symptomen en moeilijkheden in het contact met onszelf en anderen veroorzaken.